سازماندهی و نظارت بر یادگیری آنلاین مبتنی بر پلتفرمها

تمامی پلتفرمهای آنلاین، دارای سیستم مدیریت یکپارچه برای نظارت بر مشارکت دانشآموزان در برنامههای درسی و روند پیشرفت آنان در طول سال تحصیلی هست معلمان باید از روشهایی برای اداره کلاسِ آنلاین و کنترل دانشآموزان همانند کلاسهای حضوری استفاده کنند. برخی از این روشها باید مستقل از پلتفرم آموزشی آنلاین و کارکرهای آن باشد و برخی مانند ارزیابی دانشآموزان و روند تحصیل آنان، نیازمند تسلط بر پلتفرمِ آموزشی و استفاده از ابزارهای آن است.
ارزیابی مؤثر و مداوم بر یادگیری آنلاین مبتنی بر پلتفرمها
در ذیل پیشنهاداتی مختص معلمان برای نظارت بر مشارکت و روند پیشرفت دانشآموزان ارائه خواهیم کرد:
1-ارزیابی یادگیری دانشآموزان: طراحی تکالیف متعدد و متنوع در سطوح مختلفی مثلِ آسان، متوسط و سخت، نظرسنجی از دانشآموزان درباره مباحثی که نیاز به توضیح بیشتر و حل تمرین بیشتر دارند و پرسش سؤالاتی در حین درس از دانشآموزان برای سنجش میزان یادگیری آنان و بازدهیشان، همه روشهایی برای پیگیری و نظارت بر روند پیشرفت و سطح عملکرد دانشآموزان هستند.
2-یادگیری را شخصیسازی کنید: برای یادگیری بهتر و عمیقتر دانشآموزان، پیشنهاد میشود تا آنها را در گروههای کلاسی دستهبندی کرده و تکالیفی به آنان محول کنید تا درباره آنها بحث کرده و ناخودآگاه در امر آموزش مشارکت نمایند. اینگونه هم مهارت کارِگروهی را در دانشآموزان پرورش داده و هم مباحث درسی را به صورت عمیقتر به آنان آموزش دادهاید.
3-برنامه، منابع و مباحث درسی جدید و پیشنهاد شده را استفاده نمایید: با پیشرفت روزافزون و غیرقابل توقف تکنولوژی، قطعا مباحث و منابع درسی نیز نیاز به تغییرات قابل توجهی دارند تا دانشآموزان راحتتر خود را با آنها منطبق کرده و با درک کاربردی بودن آنها، اشتیاق بیشتری به آموزش و یادگیری داشته باشند. برای انجام این امر، میتوانید در اینترنت و سایتهای معتبر جستوجو نموده و یا از همکارانتان پرسوجو کرده و روشها و منابع جدید آموزشی که امتحان خود را پس دادهاند و نتایج مثبتی نیز به بار آوردهاند را مورد استفاده قرار دهید.
4-اجتماعی تخصصی ایجاد نمایید: موضوعات جالب و مورد علاقه همکاران و سایر معلمان را درباره آموزش به دانشآموزان یافته و با فعالیت بر روی آن، اجتماعی حرفهای و صمیمی از معلمان ایجاد نمایید تا اینگونه خلاقیت خود و همکارانتان را در زمینه آموزش ارتقاء دهید.
5-برای رفتار مثبت و پیشرفت دانشآموزان جایزه تعیین نمایید: میتوانید برای عملی کردن این پیشنهاد، اقدام به ساخت استیکرهای مخصوص نموده و یا از کارتهای آفرین و تشویقی عکس گرفته و در صورت مشاهده پیشرفت در دانشآموزان، این استیکر و یا عکسها را به آنها داده تا بر روی پروفایل اختصاصی خود بگذارند. بهتر است برای تشویق دانشآموزان به افزودن نمره و اعطای جایزهای کوچک به آنان نیز اقدام نمایید؛ اینگونه سایر دانشآموزان نیز برای پیشرفت خود و کسب این جوایز و امتیازات تلاش خواهند کرد.
6-از امکانات اختصاصی پلتفرم برای معلمان استفاده نمایید: مطمئن شوید که در تنظیمات، اجازه نمایش روند شخصی و کلاسی را دادهاید. روند شخصی شاملِ اطلاعاتی درباره تمرینهای انجام شده توسط هر دانشآموز، سطح هر دانشآموز و زمان صرف شده برای هر تمرین میشود. روند کلاسی، شاملِ اطلاعاتی درباره تمرینهای انجام شده توسط هر کلاس و یا موضوعات تدریس شده در هر کلاس میشود. همچنین در تنظیمات پلتفرم اختصاصی خود، میتوانید اطلاعات شخصی دانشآموزان در تمرینهای نمایش داده شده را فیلتر کرده تا حریم خصوصی آنها حفظ شود.
«نمونهای از استفاده از برنامه Edmodo برای سازماندهی و نظارتِ پروسه و روند یادگیری»
اِدمودو، یک پلتفرم آموزشی است که معلمان با استفاده از آن میتوانند یک کلاس مجازی ایجاد نموده و فعالیتهای آموزشی و یادگیری دانشآموزان را کنترل نمایند. در این کلاسها، معلمان میتوانند هم تمرینات یکسان و هم تمرینات اختصاصی برای تمامی دانشآموزان، طراحی نمایند.
به طور اختصاصی، در این پلتفرم معلمان میتوانند پنج نوع فعالیت طراحی نمایند:
1-تذکرات و یادآوریهایی درباره منابع کلاس، مباحث کلاس، زمان امتحانات میان ترم و کوئیزها.
2-نظرسنجی برای بررسی وضعیت کلاس و دریافت نظرات دانشآموزان.
3-امتحانات ناگهانی و بدون اطلاع قبلی برای بررسی وضعیت یادگیری دانشآموزان.
4-برنامه مشخصی برای مباحث درسی که در طول نیم سال قرار است به دانشآموزان تدریس شود.
5-گروهبندی دانشآموزان برای تدریس، مباحثه و انجام تکالیف.
با اِعمال این قابلیتهای به خصوص پلتفرم «اِدمودو»، معلمان نه تنها میتوانند آموزشی باکیفیت و مستمر داشته، بلکه همواره دانشآموزان را ارزیابی کرده و از وضعیت کلاس و کارایی آموزش خود اطلاع یابند.
«مشارکت والدین و معلمان برای تسهیل استفاده از یادگیری آنلاین مبتنی بر پلتفرمها»
نباید از نقش کلیدی والدین در نظارت بر دانشآموزان در پلتفرمهای آموزشی غافل شد. به همین علت، بهتر است در پلتفرمهای آموزشی، پروفایلهای اختصاصی برای والدین نیز طراحی نمایید. از والدین بخواهید که نظارتی مداوم بر تمرینات فرزندان خود و امتحانات آنان در پلتفرم داشته باشند. همچنین والدین میتوانند در حینی که فرزندشان در حال امتحان دادن است، نحوه پاسخگویی به سؤالات وی و زمانی که برای آن صرف کرده است را مشاهده نمایند.
در چنین پلتفرمهایی، کودکان زیر 13 سال، محدودیت استفاده خواهند داشت و باید تحت نظارت والدین خود در آن فعالیت نمایند. کودکان بالای 13 سال، امکان مدیریت اکانت خود را دارند؛ اما والدین میتوانند اکانتی برای خود ساخته و با ایمیل آن به فرزندشان، اکانت خود را به اکانت او متصل کرده و نظارتی مداوم بر فعالیتهای درسی وی داشته باشند.
برای آموزش فعالیت در چنین پلتفرمهایی، قسمت خاصی وجود دارد که با مطالعه آن و یا مشاهده ویدئوهای آموزشی آن قسمت، میتوانند طریقه استفاده از این پلتفرم و ابزارهای آن را یاد بگیرند.