آموزش آنلاین با استفاده از ابزارهای دیجیتال
در دوران کووید-19 که آموزش آنلاین با ابزارهای دیجیتال محدود در محیط خانه شده بود و والدین نیاز داشتند تا در این زمینه به کودکانشان نزدیکتر شوند، اپلیکیشنهای کاربردی زیادی برای والدین ایجاد شد تا با ایجاد حساب کاربری معتبر در آن، بر روی آموزش آنلاین کودکان خود، نظارتی مستمر داشته باشند؛ به جای آن که وضعیت تحصیلی فرزندانشان را از معلمان جویا شوند. نظارت مستمر و آنلاین بر روی آموزش و یادگیری فرزندان، مزایای ذیل را دارد:
اولاً، والدین سریعاً از وسایل و ابزارهایی که فرزندانشان برای تحصیلی باکیفیتتر نیاز دارند، مطلع شده و با در اختیار قرار دادن آنها، به فرزندان خود در پروسه آموزش و یادگیری کمک خواهند کرد.
دوماً، به والدین این امکان را میدهد تا به صورت همزمان با معلمان، از نحوه انجام تکالیف و نمرات امتحانات فرزندانشان اطلاع یابند و اقدامی سریع در هنگام افول تحصیل فرزندان دانشآموز خود انجام دهند.
سوماً، اطلاعاتی درباره وضعیت کلاس و دروس فرزندان خود داشته و در کنار آن به صورت مستمر، با معلمان ارتباط داشته باشند.
«تبدیل یادگیری فعال به تفکر مرتبه بالاتر و تفکر انتقادی»
معلمان میتوانند از تکنولوژی و ابزارهای مخصوص آن برای ایجاد تفکر مرتبه بالاتر استفاده کنند. تفکر مرتبه بالاتر (Higher-Order Thinking)، به نوعی یادگیری اطلاق میشود که فراتر از مشاهده و حفظ مطالب درسی بوده و موجب یادگیری عمیق و طولانی مدت مطالب در ذهن دانشآموزان خواهد شد. تفکر انتقادی، روشی است که زیرمجموعه تفکر مرتبه بالاتر قرار گرفته و موجب ایجاد مهارتهایی مثل: تشخیص حقیقت از مطالب تخیلی و غیرواقعی، ترکیب اطلاعات و ایجاد ارتباط میان آنها و ارزیابی اطلاعات میشود.
مهارت تفکر انتقادی را میتوان از فعالیتهای مختلف آنلاین به دست آورد که سه مورد آن به شرح ذیل است:
1-انجام بازی
بازیهای آموزشی مختلفی وجود دارد که افراد میتوانند به صورت تکی و یا گروهی آن را انجام دهند. در این نوع از بازیها، دانشآموزان تلاش میکنند تا مطابق لیستی که معلم در اختیار آنان قرار داده، در کمترین زمان ممکن، اشیاء را پیدا کرده، رابطه میان اشیاء و وسایل را یافته و معماهای موجود را نیز حل کنند. دانشآموزان در این بازی آموزشی، سرنخها را دنبال کرده تا به اطلاعات مفید و اسناد و مدارکی که کلید نهایی حل مسأله اند، برسند. این بازیها برای دستیابی به اهداف آموزشی و برنامه تحصیلی مدنظر معلمان بسیار مفید و کاربردی محسوب میشود. معلمان میتوانند این بازیها را با توجه به سطح دانشآموزان و منابعی که در دسترس دارند (مانند وب سایتها، ویدئوها و فایلهای مجازی کتابها) تنظیم و طراحی نمایند. هدف اصلی این بازی آموزشی، خوانش سریع اما عمیق مطالب است! قبل از شروع بازی، معلمان باید یک نقشه برای بازی طراحی کرده که نه تنها وظیفه هر دانشآموز در آن مشخص شده؛ بلکه راهنماییهایی نیز برای هر یک از آنان در مسیر حل معماها محسوب میشود. این بازی آموزشی برای دانشآموزان بالای 12 سال مناسب است.
2-مقایسه منابع دیجیتالی
در این روش، دانشآموزان از یک نظم دهنده گرافیکی برای مقایسه سه منبع دیجیتالی آموزشی مثل: وبسایت، کتاب دیجیتال و ویدئوهای یوتیوب برای بررسی یک موضوع یکسان استفاده میکنند. این روش یک فرصت یادگیری کارآمد برای دانشآموزان خواهد بود تا از این ابزارها استفاده کرده و تمامی اطلاعات لازم برای نوشتن یک مقاله، گزارش و یا یک نظر کارشناسی معتبر را به دست آورند. این روش برای دانشآموزان مقطع متوسطه اول و دوم مناسب است.
نظمدهنده گرافیکی باید شامل اطلاعات زیر باشد:
-ستون اول: شکل و فرمت اطلاعات (ویدئو، وبسایت، کتاب دیجیتال و…)
-ستون دوم: مخاطبان اطلاعات (کودکان، والدین، دانشآموزان و…)
-ستون سوم: نکات کلیدی اطلاعات (بر اساس اهداف آموشی و یادگیری)
-ستون چهارم: اضافه کردن هر ستون دیگر برای دستیابی به محتوا خاص مورد نیاز
معلمان میتوانند فهرستی از محتواهای خاصِ مورد نیاز و مرتبط با موضوع تحقیق ایجاد نمایند. هر دانشآموز نیز میتواند یک موضوع را انتخاب نموده و نحوه ارائه اطلاعات توسط هر منبع را بررسی نمایند.
3-اجزاء ارائه دیجیتال
دانشآموزان میتوانند از فهرست موضوعات مختلف که توسط معلم ایجاد شده، یک موضوع را انتخاب نموده و برای یک ارائه بیعیب و نقص برنامهریزی نمایند. این ارائه میتواند از طریق: پاورپوینت، ویدئو و دیگر ابزارهای دیجیتال صورت گیرد. نوشتن سرفصل و تیتر برای ارائه، میتواند به معلم برای سنجش کنفرانس و به دانشآموزان برای درک بهتر مطالب کمک بسزایی نماید. این سرفصل میتواند شامل: محتوای آموزشی، توضیحاتی درباره اطلاعات ارائه شده و نقشههای گرافیکی مثل نمودار درختی بشود. این فعالیت مناسب دانشآموزان مقطع متوسطه اول است.
معلمان، والدین و دانشآموزان میتوانند با استفاده از محتواهای ارائه شده در آکادمی فردا، به راحتی از آموزش آنلاین با ابزارهای دیجیتال از خانه بهرهمند شوند. در آکادمی فردا هزاران محتوای آموزشی با تکنیک آموزش وارونه وجود دارد. محتواهای آموزشی آکادمی فردا به دانشآموزان این امکان را میدهد تا قبل از ورود به کلاس درس، بدون خستگی و از روش آموزش وارونه دروس خود را یاد بگیرند.