10 توصیه برای برنامه ریزی آموزش از راه دور

در رشد رو به افزایش تعداد کشور‌های درگیر شیوع کووید-19، تعطیلی مدارس موجب اختلال و وقفه در آموزش میلیون‌ها دانش آموز در سرتاسر دنیا شد. در این زمان سازمان یونسکو اقدام به انتشار توصیه‌هایی کرد تا یادگیری در این دوران هم‌چنان بدون وقفه ادامه پیدا کند. در ادامه توصیه‌هایی که به برنامه‌ریزی بهتر برای برای برنامه‌ریزی آموزش از راه دور کمک می‌کند را ارائه می‌کنیم:
1-بررسی آمادگی دانش آموزان و انتخاب مرتبط ترین ابزار‌ها
انتخابِ ابزارهایی با فناوری‌های بالا و یا فناوری‌های پایین، باید بر اساس: قابلیت‌ها و امکانات محلی، وضعیت اتصال به اینترنت و مهارت معلمان و دانش آموزان در استفاده از فناوری‌های دیجیتال صورت گیرد. این امر می‌تواند از طریق پلتفرم‌های یادگیری یکپارچه، آموزش‌های ویدئویی و یا حتی از طریق آموزش‌های همگانی به وسیله رادیو و تلویزیون ملّی صورت گیرد.
2-اطمینان از قرار دادن برنامه‌های آموزش از راهِ دور
اقداماتی انجام دهید که اطمینان دارید تمامی دانش‌آموزان از جمله دانش‌آموزان معلول و کم درآمد از این آموزش‌های از راه دور، بتوانند استفاده کنند و به آن‌ها دسترسی داشته باشند. این امر را در نظر بگیرید که تعداد محدودی از دانش آموزان توانایی دسترسی به دستگاه‌های دیجیتال را دارند و همان‌ها نیز ممکن است با مشکلاتی در برقراری اینترنت مواجه شوند.
3-از حریم خصوصی و امنیت داده‌‌ها و اطلاعات حفاظت کنید
امنیت داده‌ها و منابع آموزشی که آپلود می‌کنید یا در فضای اینترنت منتشر می‌کنید یا برای دیگر افراد به اشتراک می‌گذارید را ارزیابی کنید. اطمینان حاصل نمایید که استفاده از چنین برنامه‌ها و اطلاعات آموزشی، حریم خصوصی دانش آموزان را نقض نمی‌کند.
4-قبل از تدریس، راه‌حل هایی برای مقابله با چالش‌های روانی دانش آموزان در نظر بگیرید
از ابزار‌های مختلف و در دسترس برای ارتباط با مدارس، والدین، معلمان و دانش آموزان با یکدیگر استفاده کنید. جوامعی منظم برای ارتباطات و تعاملات مداوم انسانی ایجاد کنید. اقدامات مراقبت‌های اجتماعی را فعال کرده و به چالش‌های روانی که دانش آموزان در انزوا و تنهایی خود ممکن است با آنها مواجه شوند، توجه و رسیدگی نمایید.
5-برنامه مطالعه و درس خواندن دانش آموزان از راه دور را زیر نظر داشته باشید
برنامه ریزی دقیق با توجه به مدت زمان طولانی و احتمالی تعطیلی مدارس انجام دهید. در برنامه ریزی خود توجه نمایید که آیا به دنبال آموزش درس‌های جدید هستید و یا قصد دارید تمرکز خود را بر روی درس های قبلی و از پیش یادگرفته دانش آموزان بگذارید. برنامه ریزی شما باید متناسب با وضعیت مناطق آسیب دیده، اوضاع قرنطینه (در دوران کرونا)، سطح تحصیلات، نیاز‌های دانش آموزان و در دسترس بودن والدین باشد.
6-فراهم کردن شرایط مناسب برای استفاده معلمان و والدین از ابزار‌های دیجیتال
در صورت نیاز، جلسات آموزشی و توجیهی مختصری برای معلمان و والدین ترتیب دهید. به معلمان آموزش‌های لازم برای آموزش آنلاین به دانش آموزان در شرایط قرنطینه را بدهید.
7-روش‌ها و رویکرد‌های مناسب را با یکدیگر ترکیب نمایید و اپلیکیشن‌ها و پلتفرم‌های موجود را برای آموزش محدود کنید.
ابزار‌ها و رسانه‌های آموزشی که در دسترس اکثریت دانش آموزان است را به نحوی با یکدیگر ترکیب نمایید که هم برای آموزش‌های همگانی و هم‌زمان و هم آموزش‌های فردی و غیرهم زمان مناسب باشند. از فشار بر روی والدین و دانش آموزان برای بارگیری حجم زیادی از مطالب و استفاده بیش از حد از پلتفرم‌های آموزشی، خودداری کنید.
8-قوانین آموزش از راه دور را توسعه دهید و بر روی آموزش و یادگیری دانش آموزان، نظارت مستمر داشته باشید
برای این امر ابتدا نیاز است که قوانین آموزش از راه دور را با والدین و به خصوص خود دانش آموزان متناسب با شرایط موجود، وضع نمایید. برای نظارت دقیق بر یادگیری دانش‌آموزان، از آزمون‌ها، سؤالات و تمرین‌های استاندارد استفاده کنید. برای اینکه روش‌های آموزش و نظارت خود را بررسی کرده و میزان کارایی آن‌ها را بسنجید، باید با استفاده از ابزارهایی نظرات و واکنش‌های والدین و دانش آموزان را دریافت کنید.
9-مدت زمان دوره‌های آموزشی را متناسب با توانایی و ظرفیت دانش آموزان تنظیم کنید
بهترین مدت زمان کلاس‌های آنلاین برای یادگیری عمیق و بازدهی آن، برای دانش آموزان مقطع ابتدایی 20 الی 30 دقیقه و برای دانش آموزان مقطع متوسطه اول و دوم 40 الی 50 دقیقه است.
10-ایجاد جوامع ارتباطی و تقویت ارتباطات
بهترین راه برای مقابله با احساس تنهایی و درماندگی ناشی از قرنطینه‌های سراسری دوران کرونا، ایجاد شبکه‌های ارتباطی میان دانش‌آموزان، معلمان، والدین و مدیران مدرسه است. ایجاد بستری مناسب برای اشتراک گذاری تجربیات و مباحثه در مورد استراتژی‌هایی برای حل مشکلات یادگیری دانش آموزان توصیه می‌شود.

نوشته های مرتبط