آموزش فعال
برای برخی از افراد کلاس درس معکوس flipped classroom یا همان کلاس وارونه، مترادف با یادگیری فعال است. ایدهی کلاس درس فعال از جایی نشأت میگیرد که آموزش مستقیم، روش موثری برای استفاده از زمان کلاس درس به نظر نرسد! در عوض دانشآموزان از طریق آموزش وارونه میتوانند قبل از شروع کلاس درسی، در خانه و از طریق ویدیوها، بازی و روشهای آفلاین و آنلاین محتوای آموزشی را یاد بگیرند و در کلاس درس معلم به رفع ایرادات و سوالهای آنها بپردازد. این روش باعث افزایش قدرت ذهن و تفکر دانشآموزان میشود.
اگرچه روش کلاس درس معکوس مدتها است که در برخی از رشتههای خاص اجرا میشود (هرچند که در آن زمان به این نام شناخته نشده بود)، با تغییرات تکنولوژی، این مفهوم پیشرفت قابل توجهی نمود و موجب ایجاد و دسترسی به مواد و ابزارهای جدید آموزشی شد. در این روش فرض میشود که تفاوتی میان دانش آموزی که به تنهایی به یک کنفرانس درسی گوش میدهد و باقی دانش آموزان که آن کنفرانس را در کلاس درس یاد میگیرند، وجود ندارد. با این حال، تفاوتهایی میان این دو روش وجود دارد و یکی از آنها مزایایی است که یک کنفرانس درسی ارائه شده در کلاس درس دارد، از قبیل: ایجاد یک تجربه اجتماعی و یادگیری دانش آموزان از رفتارهای اجتماعی دیگر دانش آموزان.
برخی از مزایای کلاس درس معکوس عبارتند از:
-انعطاف پذیری
-یادگیری دانشآموزان منطبق با سرعت و روش خود آنها
-دانشآموزان مسئولیت یادگیریشان را خودشان برعهده میگیرند.
-یادگیری دانشآموزان بدون مواجهه و سر و کار داشتن با ابزارها و وسایل کلاس درس
-وجود فرصتهای بیشتر و قابل توجه برای رسیدن به روشهای یادگیری برتر
-نیازی به تلف کردن وقت برای انتقال اطلاعات به دانش آموزان و توضیح دروس نیست؛ زیرا اطلاعات درسی در کتابهایشان و در دسترس آنها است.
-معلمها و دستیاران آنها ارتباط نزدیکتری با دانش آموزان دارند و با این روش به شناخت بهتری از دانش آموزان میرسند و کمک بیشتری میتوانند به دانش آموزان کنند.
-افزایش همکاری قابل توجه میان دانشآموزان
بسیاری از معلمان تصور میکنند که ابداع یا یافتن روشهایی برای دانش آموزان جهت استفاده در خارج از کلاس، سختترین قسمت اجرای روش کلاس درس معکوس است. با این حال، بیشتر مزایای کلاس درس معکوس، بستگی به این امر دارد که چه اتفاقی در کلاس درس میافتد، آن هم زمانی که ارئه درسی در کلاس صورت نگیرد؟! اینجاست که این امر ضروری تلقی میشود که ابتدا قبل از آنکه شروع به جست و جوی منابع و روشهایی برای گذراندن زمان دانش آموزان در خانه بکنید باید برنامهای دقیق برای استفاده از زمان کلاس بریزید. مدل کلاس درس معکوس، شامل کارها و تکالیف زیادی میشود که دانش آموزان باید در خارج از کلاس درس انجام دهند. توجه داشته باشید که دانشآموزان نباید از حجم زیاد دروس کلافه و ناراحت شوند بلکه باید متوجه این موضوع شوند که از زمان کلاس درس باید برای انجام اموری که به آموزش بهتر آنها و پیادهسازی روش کلاس درس معکوس منتهی میشود، لذت ببرند.
شما میتوانید انتخاب کنید که از این روش برای همه کلاسهای درستان یا برخی از آنها استفاده نمایید. در هر دو صورت، شما باید مراحل زیر را انجام بدهید:
1-تصمیم بگیرید چگونه از زمان کلاس درس خود استفاده میکنید و فعالیتهای مد نظر خود را طراحی کنید.
اگر دلیلی برای تغییر روش اداره کلاس خود ندارید، بهتر است روشها و استراتژیهای یادگیری فعال دیگر را در نظر بگیرید و یا تا زمانی که ایدهای بهتر برای آنکه چگونه باید زمان کلاس خود را سپری کنید به ذهنتان خطور کند صبر کنید، و تا آن زمان از روش کلاس درس معکوس استفاده نکنید!
2-یافتن یا ابداع منابعی برای دانش آموزان برای گذارندن وقت خود در خانه.
این منابع میتوانند خواندن، استفاده از فایلهای ویدئویی آموزشی مانند ویدیوهای آکادمی فردا، وبسایتها و یا مقالات باشد. شما نیازی به ابداع و ساخت این روشها ندارید، ولی باید اطمینان حاصل کنید که تمامی دانشآموزان به این روشها و ابزارها دسترسی داشته باشند. اگر اقدام به ایجاد روشهای جدید درس خواندن در خانه کردید، از بازخورد و واکنش دانشآموزان و والدین آنها برای اصلاح آن روشها استفاده کنید.آکادمی فردا با رویکرد نوین مبتنی بر آموزش وارونه سعی دارد این امکان را برای تمام دانشآموزان در هر سطحی فراهم آورد تا بتوانند از طریق آموزش وارونه مطالب درسی را بهتر یاد بگیرند. شما میتوانید ویدیوهای سایت آکادمی فردا را به دانشآموزان معرفی کنید تا آنها بتوانند به روش وارونه مطالب درسی را یاد بگیرند.
3-به دانش آموزان یاد بدهید که چگونه از روشهای ابداعی شما در خانه استفاده کنند.
حتماً به گونهای روش خود را پیاده سازی کنید که انگیزه و مشوقی برای دانش آموزان برای درس خواندن در خانه و به تنهایی وجود داشته باشد. از این موضوع اطمینان حاصل کنید که دانشآموزان طریقهی استفاده از رسانه و ویدئو کلیپهای آموزشی را یاد بگیرند.